ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Παρουσίαση το βιβλίο του Oscar Broneer

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών παρουσίασαν το βιβλίο του Oscar Broneer

«ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ»

Η παρουσίαση έγινε στο Ζιντζιρλί Τζαμί.

Το βιβλίο παρουσίασαν:

Η Σύλια Ζέτα, Φιλόλογος – Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών και

η Πηνελόπη Μάλαμα, Αρχαιολόγος –  Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

image.png

Ο Oscar Broneer γεννήθηκε στο Bakebo της Σουηδίας και πέθανε στην αρχαία Κόρινθο. Στην ετήσια συνέλευση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στο Σαν Φρανσίσκο το 1969 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο για τις διακεκριμένες αρχαιολογικές του επιδόσεις. Οι ετήσιες ανασκαφές στην αρχαία Κόρινθο του χάρισαν τη διεύθυνση των ανασκαφών, ενώ γρήγορα απέκτησε και τον τίτλο του Καθηγητή της Αρχαιολογίας της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Στη δεκαετία του 1930 επεξέτεινε τα αρχαιολογικά του ενδιαφέροντα στις ανασκαφές και την αποκατάσταση του Μνημείου του Λέοντα στην Αμφίπολη, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Τα αποτελέσματα αυτών των ανασκαφών οδήγησαν στην έκδοση το 1941 του βιβλίου του The Lion Monument at Amphipolis από το Harvard University Press.