ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. Από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ. ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός

από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ

ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός

Με ομιλητές τους

κ. Πέτρο Ποδάρα, κ.  Ιωάννη Ρίζο, Συγγραφείς – ερευνητές, 

και τον συμπολίτη μας κ. Μιχάλη Σωτηρίου, ψυχίατρο, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών «Γ.Καφταντζής», η εκδήλωση της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας της Ιστορίας των Σερρών και του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών  με θέμα:

ΙΠPΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ (1883-1967)

από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ

ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός

Με ομιλητές τους

κ. Πέτρο Ποδάρα, κ.  Ιωάννη Ρίζο, Συγγραφείς – ερευνητές, 

και τον συμπολίτη μας κ. Μιχάλη Σωτηρίου, ψυχίατρο, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη Μακρή (1883-1967) που  γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη , ήταν γιος του Αρτακηνού ιατρού Κωνσταντίνου Μακρή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατατάχθηκε εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του και συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς πολέμους έως το 1922. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε  μόνιμα στις Σέρρες, όπου ίδρυσε χειρουργική και μαιευτική κλινική.    Κατά την παραμονή του στις Σέρρες παράλληλα με την ιατρική ασχολείται με τα κοινά, εκλέγεται δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Σερρών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ήταν άνθρωπος με έντονη εθνική και κοινωνική δράση αλλά και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Κείμενά του (άρθρα, κριτικά σημειώματα, μελέτες, ποιήματα και άλλα) δημοσιεύτηκαν στον τύπο των Σερρών, ενώ ιατρικές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες προς την πατρίδα του απονεμήθηκαν πολλά αναμνηστικά μετάλλια.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Δημήτριος Δημούδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο  εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, ο πρώην Υφυπουργός και νυν Βουλευτής Σερρών κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην Υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών κ. Θεόδωρος  Αραμπατζής, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σπυρόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας  του Δήμου Σερρών κ. Δημήτριος Κυρτάσογλου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας  του Δήμου Σερρών κ.  Δημήτριος Μερετούδης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι  φορέων και συλλόγων , μέλη και φίλοι της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. και πλήθος κόσμου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ.ΔΗΜΟΥΔΗΣ                                                  ΕΛ. ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ