Νεκρολογία Θωμά Π. Πέννα

 Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών –Μελενίκου  (ΙΛΕΣ-Μ), Θωμάς Πέννας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, έφυγε από την ζωή την Κυριακή 10 Νοεμβρίου   αφήνοντάς μας παρακαταθήκη ένα πλούσιο έργο για την ιστορία της πόλεως των Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Ήταν γιος του Πέτρου Πέννα, Ιστορικού και Βουλευτή Σερρών, Ιδρυτή του Πολιτιστικού Περιοδικού Συγγράμματος  «Σερραϊκά Χρονικά» το 1938 και της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών- Μελενίκου το 1952.

Ο Θωμάς Πέννας εκλέχθηκε Μέλος της Εταιρίας Σερρών –Μελενίκου  (ΙΛΕΣ-Μ), το 1965, εκλεγόταν επί 18 έτη ως Γενικός Γραμματέας, επί τρεις συνεχείς τριετίες ως Πρόεδρος, ενεργώντας πάντοτε για την πραγμάτωση των σκοπών της και την ενδυνάμωση του κύρους της,  αναλώνοντας τον πολύτιμο προσωπικό του χρόνο.

Επί προεδρίας του (2013) η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, τίμησε την ΙΛΕΜΣ-Μ για την πολυετή υψηλή πνευματική, πολιτιστική και εθνική προσφορά της, με την ανωτάτη τιμή της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Νεομάρτυρος της πόλης των Σερρών Νικήτα, με συνοδευτικό πιττάκιο.

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών (Μάιο 2013) και το Υπουργείο Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης (Οκτώβριο 2016), τον τίμησαν για το έργο του υπέρ της ανάδειξης και προβολής της Ιστορίας των Σερρών και της Μακεδονίας γενικότερα. Το 2016, η ΙΛΕΜΣ-Μ τον ανακήρυξε «Μέγα Ευεργέτη», λόγω των σημαντικών συνεχών οικονομικών και άλλων εισφορών του προς αυτήν.

Επίσης η ΙΛΕΜΣ-Μ, με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης το 2019, του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου για τη σπουδαία συνολική προσφορά του προς αυτήν.

Ανάμεσα στις ιστορικές του έρευνες, ιδιαίτερη θέση κατέχουν αυτές που αφορούν τη Βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας  1916-1918 και για τη μνήμη της γενοκτονίας των Ανατολικομακεδόνων θυμάτων της αιχμαλωσίας εκείνης της περιόδου.

Η ΙΛΕΜΣ-Σ , κατά την περίοδο που ο εκλιπών  διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2006, πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών με αίτημα να απαιτήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από την Βουλγαρία να αποδώσει στην Ελλάδα τα διαρπαχθέντα από τον Βουλγαρικό στρατό κατοχής, κειμήλια και χειρόγραφα από τα Μοναστήρια της Ανατολικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Υπήρξε ομιλητής στην εκδήλωση της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., στις 15/3/2010, με τίτλο : «Τετράδια Βουλγαρικής Κατοχής. Ημέρες Ομηρίας Σερραίων 1916-1918». Επίσης συμμετείχε στην εκπαιδευτική εκδρομή της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. στην Βενετία- Φλωρεντία, από 6-11/4/2010, και στην επίσκεψη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. δεν θα ξεχάσει ποτέ την ανιδιοτελή του προσφορά στην ιστορία του τόπου μας! 

Τέλος απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του κόρη, σε όλους τους οικείους  , φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντος.

Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Δημούδης                                                      Ελισάβετ Μωυσιάδου